Füstgáz hőhasznosítás

A füstgáz hőhasznosító rendszerrel a több száz fokon távozó füstgázt akár 20 Celsius fokra is le lehet hűteni. Ezzel a technológiával jelentős hőenergia nyerhető ki, mely korábban hasznosítás nélkül távozott. Olyan esetekben is alkalmazható a hőhasznosító egység, amikor a kazán gyárilag már fel van szerelve ECO hőhasznosítóval. Jellemzően ilyenkor a füstgáz hőmérséklet még mindig 100 Celsius fok fölött van, mely a fogyasztói igények függvényében akár tovább is hűthető.

A füstgáz hőhasznosító egység jelentős energia megtakarítást eredményez, mely csökkenti a primer energia felhasználást, ezzel csökken a káros anyag kibocsátás is. Ezeket a konstrukciókat különböző pályázati források támogatják, mellyel a fejlesztés a megrendelő számára szinte semmilyen pénzügyi befektetési konstrukciót nem tesz szükségessé.

A füstgáz-hőhasznosítás előnyei:

• többletenergia kinyerése a meglévő hőtermelő egységekből
• energiahatékonyság növekedés
• széleskörű felhasználási lehetőség (fűtés, használati/technológiai melegvíz, fűtésrásegítés)
• egyszerű konstrukció
• alacsony karbantartási költség
• csökkenő üvegházhatású gáz kibocsátás

Az ENER-G Energia Technológia Zrt. több hőhasznosító egységet telepített már Magyarországon, főleg ipari méretekben, melyeket üzemeltet és folyamatos karbantartásáról gondoskodik. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően egy rövid felmérés és a körülmények megismerése után gyors műszaki és gazdasági ajánlatot teszünk a megrendelőnek, mely „turn key” megoldást kínál a pontos megtérülési számításokkal együtt. 

A füstgáz hőhasznosító rendszerekre adott komplex ajánlatunk a megrendelő oldaláról semmilyen pénzügyi teherrel nem jár. Cégünk saját forrásból építi meg a teljes hőhasznosító egységet, amely a tapasztalatok szerint 2-3 év alatt megtérül és utána a megrendelő tulajdonába kerül.