Előrelépés a hazai szennyvíz ártalmatlanításban

Európa egyik legnagyratörőbb szennyvíz-hasznosító projektjét az ENER-G Zrt. indította be Budapesten
Az ENER-G Energia Technológia Zrt. tervezte és építette a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen 2,6 millió euró értékű beruházásban megvalósult megújuló-energetikai központot. A probaüzemi működés végéhez közeledő projekt az „Élő Duna” program része, amely ma Európa legnagyobb  környezetvédelmi beruházása.

Budapesti-Kozponti-szennyviztisztito-telepA rendszerhez tartozik további három földgáz vagy biogáz üzemben működő 2,5 MW Loos kazán, melyek kiegészítő fűtőkapacitást biztosítanak. A társaság látja el az üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat is. A megújuló-energetikai központ a 70.000 m2-en elterülő biológiai szennyvízkezelő komplexum részét képezi a Csepel-szigeten található 29 hektáros üzemi területen. Az új szennyvíztisztító rendszer tesztüzemi működése 2010. július 31-én zárult, amelyet teljes kapacitású üzemszerű működés követett. A fejlesztésnek köszönhetően a Dunaba visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya a jelenlegi 51%-ról 95%-ra emelkedik, amely a budai oldal szinte egészét és Pest egy részét jelenti. A mintegy egymillió embert kiszolgáló telephely átlagosan napi 350.000 m3 szennyvíz kezelésére képes. Az üzem építése több mint két évet vett igénybe, költsége közel fél milliárd eurót tett ki, melyet az Európai Unió, a magyar állam és Budapest önkormányzata közösen finanszírozott.

A beruházás megfelel a legmagasabb környezetvédelmi normáknak ideértve a zaj- és szagemissziós normákat. Az üzem maximális teljesítményét 2010. szeptemberében fogja elérni, addig 80%-os kapacitással működik. Az energiaközpont 4.5 MWe megújuló villamosenergiát képes előállítani, amely a Szennyvíztisztító Telep teljes villamosenergia-fogyasztásának több mint 50%-át jelenti. Ez megközelítőleg nyolc nagykapacitású szélturbina teljesítményének felel meg. A kapcsolt energiatermelő berendezések (CHP) 563 m3 / h biogázt hasznosítanak egységenként maximum 8,5 MW hőt előállítva, amely a biológiai tisztítási folyamatban kerül hasznosításra.

„A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepen megvalósult projekt élő példa az anaerob lebontás alkalmazására, amely mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból hatékony megoldást nyújt ilyen nagyméretű beruházások esetén is” – mondta Márialigeti Balázs az ENER-G Zrt. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: „Úttörő vállalkozás ez, ezért is várjuk türelmetlenül a megújuló-energetiai rendszer 2010. szeptemberében induló teljes üzemi működését. Az anaerob lebontási folyamat során a szerves hulladék alakul át energiává. A technológia bizonyítottan csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, miközben jelentős gazdasági előnyöket is biztosít.”

A szennyvíztelep biológiai lebontó rendszere biogázt termel, amelynek igen magas, 50-70 százalék a metán-tartalma. Ez a környezetre rendkívül káros gáz egyben igen értékes energiahordozó is, amely kapcsolt energiatermelő berendezésben hasznosítva hőenergia és elektromos áram előállítására alkalmas. A hőenergia hasznosítható a lebomlási folyamatok elősegítésére, illetve az üzem épületeinek fűtésére, míg a villamosenergia a kötelező átvételi rendszerben premium áron értékesíthető.

Az ENER-G cégcsoport Európa-szerte jelentős tapasztalatokkal rendelkezik nagyméretű biogáz-projektek építésében, üzemeltetésében és finanszírozásában. A cég folyamatosan fejleszti szakértő csapatát, hogy meg tudjon felelni a magas metánértékű biogáz projektek növekvő igényeinek.  A társaság rugalmas finanszírozási ajánlatai között közép- és hosszú-távú bérlet, kedvezményes villamosenergia beszerzési megállapodás, és teljes finanszírozási opció is található. Ez utóbbi magában foglalja az ENER-G által installált és üzemeltetett eszközöket is a partner tőkeberuházása nélkül.Az ENER-G budapesti biogáz-hasznosító energetikai projektjét bemutató esettanulmány, és más kapcsolt energiatermeléssel kapcsolatos projektet bemutató ingyenes bemutató DVD-ért kérjük, írjon az info@energ.hu címre, vagy regisztráljon a www.energ.hu weboldalon.